CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, March 30, 2010

SimPan Rahsie Anda Dengan lebih selaMat di daLam comP.....

TUTORIAL :- Kunci Folder Tanpa Guna Software..

Simple Copy-Paste-Rename-Store-and LOCK. Bleh try kat mana2 pc n laptop.


Tak perlukan software wooo. Kunci folder korang dengan beberapa cara di bawas ini. aku dah try kat Windows XP SP1 dan SP2..jadik je..kat Vista pun jadik, insyaAllah.


Steps:

1- Buat satu Folder baru -New Folder- ( namakan ikut suka ati korang las )

2- Bukak Notepad, pastikan ianya ( TXT ) file & copy semua benda di bawas ini ke dalam notepad tersebut.


CODE
:

Quote:
Quote: cls
@ECHO OFF
title Folder Private
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Private goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== password here goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Private
echo Private created successfully
goto End
:End


3- Lepas siap copy paste tadi, pergi ke line 23 (atau guna je shortcut- CTRL+F dan taip password utk cari line tersebut) korang akan jumpe camni : password here (tukarlah kepada password apa2 je yg korang suke...) :

cth: if NOT %pass%== mobileIRC123456 goto FAIL
//so ur password here becomes mobileIRC123456 .//

4- Pas dah siap, ‘save as’ kan & namakan file notepad tersebut kepada "locker.bat "

5- Skang balik ke Folder tadi & korang akan jumpe '( LOCKER ) commanding.'
(locker.exe)

6- Double Click locker.exe tadi & korang akan jumpe folder baru - new folder - (Private )

7- Ok skang korang masukkanla apa je bahan rahsia korang dalam "private Folder" tu & pastu kuar dari folder tersebut, kemudian Double click locker.exe sekali lagi. Ia akan terbukak dan akan tanya samada nak kunci ke tak folder? Y/N ?

8- Taip Y. folder rahsia anda akan ilang!

9- Kalau nak UNLOCK balik ,pergi kat (locker.exe) lagi & masukkan password korang dan korang akan dapat lihat balik folder rahsia andaaa!!

it not only hides the fodler, but incase, u unhide all files... and try opening it without entering password, it'l take u to the control panel...

Bleh gak digunakan dalam Pendrive tau!

Incase u delete your Locker file (just in case), then u can make a new one (but with the same password) and open it from that.

Alternatively, u can keep this locker file somewhere else, and when u want to open ur folder, only then bring it back to that place...

p/s - buat satu2.....snang kalau buat step by step....

2 cotcet2:

Alynn Notnot said...

thanks! nnt nak try :D

Zue said...

wah best2...
nak try lepas nie..
before nie lock document je..
skang da jpe cara nak lock folder..
jap g try heeh

thx dear :)